Σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεθόδους, η Ετερόλογη Σπερματέγχυση είναι μία μέθοδος κατά την οποία, ένας ανώνυμος δότης σπέρματος συμβάλλει στην εκπλήρωση της επιθυμίας του ζευγαριού να τεκνοποιήσει.
Η Ετερόλογη Σπερματέγχυση είναι επίσης γνωστή ως «Δωρεά Σπέρματος», AID (τεχνητή γονιμοποίηση από δότη).
Δεδομένου ότι η ανάπτυξη νέων μεθόδων, όπως η μικρογονιμοποίηση (Ενδοωαριακή Έγχυση Σπέρματος), αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας, με αποτέλεσμα τη μείωση της μεθόδου της ετερόλογης σπερματέγχυσης.
Ενδείξεις
Ιατρικές ενδείξεις για τη χρήση σπέρματος δότη είναι οι εξής:
- Όταν δεν ανιχνεύονται στο σύζυγο ικανά προς γονιμοποίηση σπερματοζωάρια (αζωοσπερμία), καθώς και όταν δεν ανευρίσκονται σπερματοζωάρια κατά τη βιοψία ορχικού ιστού (TESE).
- Γενετικές ασθένειες του συζύγου.
- Ορισμένες λοιμώδεις νόσοι.
Επιλογή Δωρητών
Συνεργαζόμαστε με τράπεζες σπέρματος, οι οποίες έχουν πολλά χρόνια εμπειρίας στον τομέα της κρυοσυντήρησης των ανθρώπινων γεννητικών κυττάρων. Μέσω κατάλληλων ελέγχων και με την προσεκτική επιλογή των δειγμάτων, προσφέρεται μόνο υψηλής ποιότητας σπέρμα από υγιείς και αξιόπιστους δότες.
Τα ποσοστά επιτυχίας
Το ποσοστό εγκυμοσύνης ανά κύκλο είναι μεταξύ 20% και 25%. Το αθροιστικό ποσοστό εγκυμοσύνης μετά από 4 κύκλους, που είναι το μέγιστο, είναι περίπου 65%.
Νομικά
Η δωρεά σπέρματος στην Ελλάδα από νομικής άποψης, είναι δυνατή.
Εφαρμογή
Σήμερα εφαρμόζεται μόνο η χρήση κατεψυγμένου σπέρματος (Kryosperma), ακόμη και αν τα ποσοστά επιτυχίας είναι κάπως χαμηλότερα.
Ο λόγος γι’ αυτό είναι ο περιοδικός έλεγχος των δοτών για συγκεκριμένες ασθένειες, όπως η λοίμωξη από τον ιό HIV και Σύφιλη. Επιπλέον, ελέγχεται η Ηπατίτιδα Β, η Ηπατίτιδα C και ο Κυτταρομεγαλοϊός (CMV).
Η γονιμοποίηση γίνεται συνήθως σε φυσικό κύκλο, εκτός εάν υπάρχουν αντενδείξεις από την πλευρά της γυναίκας.
Κίνδυνοι
Όπως και οι άλλες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έτσι και η ετερόλογη σπερματέγχυση δεν εμπεριέχει ιδιαίτερους κινδύνους για τη γυναίκα.