Σημάδια της ενδομητρίωσης.
Ενδομητρίωση έχουμε όταν ο ιστός που αποτελεί το τοίχωμα της μήτρας- η επένδυση της μήτρας είναι παρούσα σε άλλα όργανα μέσα στο σώμα σας.
Η ενδομητρίωση βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή της λεκάνης, αλλά μπορεί ν εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.
Οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν συχνά χαμηλό κοιλιακό άλγος, πόνο στις περιόδους, πόνο με την σεξουαλική επαφή και μπορεί να αναφέρουν ότι έχουν αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα.
Η ενδομητρίωση εκτιμάται ν επηρεάζει μεταξύ 3% και 10% της αναπαραγωγικής ηλικίας στις γυναίκες.
Η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί πραγματικά μόνο από γιατρόπου εκτελεί λαπαροσκόπηση. Η ενδομητρίωση είναι σπάνια στα κορίτσια πριν ξεκινήσει η περίοδο τους, αλλά βρίσκεται στο ήμισυ των νέων κοριτσιών και των εφήβων με πυελικό πόνο και επώδυνες περιόδους.
Πως μπορεί να συμβεί η ενδομητρίωση;
Αιτίες της ενδομητρίωσης.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιδέες για το πώς και γιατί συμβαίνει η ενδομητρίωση. Μια ιδέα είναι ότι όταν μια γυναίκα έχει την περίοδο της, μερικό από το αίμα και από τον ιστό της μήτρας ταξιδεύουν έξω μέσω των σαλπίγγων προς την κοιλιακή κοιλότητα.
Αυτό ονομάζεται ανάστροφη εμμηνορρυσία.
Μια άλλη ιδέα είναι ότι ορισμένα κύτταρα στο σώμα έξω από την μήτρα μπορεί να αλλάξουν και να γίνουν το ίδιο είδος των κυττάρων που ευθυγραμμίζουν την μήτρα. Αυτό είναι μια κοινή εξήγηση για την ενδομητρίωση σε ασυνήθιστες θέσεις, όπως τον αντίχειρα ή το γόνατο.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι τα κύτταρα από την επένδυση της μήτρας ταξιδεύουν μέσω αιμοφόρων αγγείων ή μέσω του λεμφικού συστήματος για να φτάσουν σε άλλα όργανα ή περιοχές του σώματος.
Είναι ενδιαφέρον το ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν σε κάποιο βαθμό ανάστροφη έμμηνο ρύση, αλλά μόνο μερικές θα πάθουν ενδομητρίωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας.
Επίσης, η ενδομητρίωση είναι πολύ πιο συχνή, αν κάποιος στενός συγγενής έχει επίσης ενδομητρίωση, οπότε μπορεί να υπάρχουν γονίδια που επηρεάζουν την ενδομητρίωση.
Γιατί η ενδομητρίωση συνδέεται με τον πόνο;
Όταν μια γυναίκα με ενδομητρίωση έχει την περίοδο της, έχει αιμορραγία όχι μόνο από τα κύτταρα και τους ιστούς στο εσωτερικό της μήτρας, αλλά μπορεί επίσης να έχει αιμορραγία από τα κύτταρα και τους ιστούς εκτός της μήτρας.
Όταν το αίμα αγγίζει αυτά τα άλλα όργανα, ιδίως στο εσωτερικό της κοιλιάς, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ερεθισμό, δημιουργώντας πόνο.
Μερικές φορές, ουλώδης ιστός μπορεί επίσης να αναπτυχθεί από την ενδομητρίωση, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στον πόνο.
Γιατί η ενδομητρίωση σχετίζεται με την υπογονιμότητα;
Ενδομητρίωση και γονιμότητα.
Μεταξύ 20% και 40%των γυναικών με υπογονιμότητα, θα έχουν ενδομητρίωση.
Η ενδομητρίωση φαίνεται να βλάπτει την γονιμότητα με δύο τρόπους:
α) προκαλώντας στρέβλωση των σαλπίγγων, έτσι ώστε να μην είναι σε θέση να πάρει το ωάριο μετά την ωορρηξία και
β) με την δημιουργία της φλεγμονής, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία των ωοθηκών, το ωάριο, τις σάλπιγγες ή την μήτρα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;
Το πιο κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι πόνος, συμπεριλαμβανομένου του πυελικού ή κατώτερου κοιλιακού άλγους και πόνο με την έμμηνο ρύση.
Οι γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν πόνο κατά την συνουσία.
Τα συμπτώματα είναι συχνά ‘κυκλικά’, εννοώντας ότι ο πόνος είναι χειρότερος ακριβώς πριν ή κατά την διάρκεια της περιόδου και στη συνέχεια βελτιώνεται.
Οι γυναίκες μπορεί να έχουν σταθερό πόνο πυέλου ή χαμηλότερα κοιλιακό άλγος, καθώς και άλλα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν συμπτώματα υπογονιμότητας, του εντέρου και της ουροδόχου κύστης( όπως πόνο με τις κινήσεις του εντέρου, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, αίμα στα ούρα, ή πόνος κατά την ούρηση) και ενδεχομένως ανώμαλη κολπική αιμορραγία.
Πως είναι η διάγνωση της ενδομητρίωσης;
Για την διάγνωση της ενδομητρίωσης, ένας γιατρός πρέπει να πραγματοποιήσει μια λαπαροσκόπηση, (μια χειρουργική επέμβαση, όπου ο γιατρός βλέπει στην κοιλιά με κάμερα λαπαροσκοπική, συνήθως μέσω του ομφαλού), για να πάρει ένα δείγμα από μια ύποπτη βλάβη ενδομητρίωσης.
Μερικοί γιατροί και ασθενείς μπορεί να προσπαθήσουν για την θεραπεία υποψίας ενδομητρίωσης με ορισμένα φάρμακα, για να δουν αν τα συμπτώματα βελτιώνονται, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Αν και αυτό μπορεί να είναι δυνατό, η ενδομητρίωση δεν μπορεί να διαγνωστεί με βελτίωση των συμπτωμάτων με το φάρμακο μόνο.
Κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ενδομητριωσικές βλάβες συχνά περιγράφονται ότι μοιάζουν σαν ‘καψίματα από τσιγάρο’ μέσα στην κοιλιά, αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές για το πώς μπορεί να εμφανιστεί μια βλάβη ενδομητρίωσης.
Η ενδομητρίωση μπορεί να βρίσκεται ακόμη και μέσα σε μια ωοθήκη, προκαλώντας ενδομητρίωμα ή μια κύστη της ενδομητρίωσης.
Αυτές οι κύστεις συχνά αναφέρονται ως ‘κύστεις σοκολάτα’-σοκολατοειδείς κύστεις, επειδή το υλικό στο εσωτερικό της κύστης μοιάζει με σιρόπι σοκολάτας.
Πως θεραπεύεται η ενδομητρίωση;
Η πιο συντηρητική θεραπεία για την ενδομητρίωση είναι με τα φάρμακα.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει τη διάγνωση της ενδομητρίωσης, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση της ενδομητρίωσης, ή για να απαλλαγούμε από ουλώδη ιστό, έτσι ώστε οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες να μπορούν να πάνε πίσω στην κανονική τους θέση στην πύελο.
Η χειρουργική επέμβαση έχει αποδειχθεί η καλύτερη θεραπεία για να βελτιώσει τα συμπτώματα του πόνου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση και μπορεί επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες να μείνουν έγκυες.
Αν μια γυναίκα με ενδομητρίωση δεν ενδιαφέρεται να μείνει έγκυος, ο γιατρός της μπορεί να αποφασίσει να αφαιρέσει τις ωοθήκες και ενδεχομένως την μήτρα της.
Μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος αν δεν υπάρχει η μήτρα της.
Αν μια γυναίκα με ενδομητρίωση έχει πρόβλημα να μείνει έγκυος, υπάρχουν διάφορα φάρμακα και διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να την βοηθήσουν να μείνει τελικά έγκυος.