Τι είναι ο ιός HPV;
HPV σημαίνει ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων και είναι ένας πολύ κοινός ιός.
Υπάρχουν περίπου 100 τύποι του HPV που επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του σώματος.
Από αυτούς 30 τύποι του ιού HPV μπορεί να επηρεάσουν τα γεννητικά όργανα-συμπεριλαμβανομένου του αιδοίου, του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, του πέους, στο όσχεο- καθώς και του ορθού και του πρωκτού.
Οι 13 τύποι θεωρούνται ‘υψηλού κινδύνου’ γιατί οδηγούν πιθανώς σε καρκίνο του τραχήλου.
Πόσο συχνός είναιο ιός HPV;
Ο HPV που επηρεάζει τα γεννητικά όργανα είναι πολύ συχνός.
Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες- γύρω στα 60% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων- έχουν μολυνθεί με τον ιό HPV σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό.
Περίπου 1 στις 4 γυναίκες ηλικίας 14-59 ετών έχουν λοίμωξη HPV, ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στις 1 στις 2 γυναίκες αν αναφερθούμε σε ηλικίες 20-34.
Η λοίμωξη από ιούς HPV δεν είναι μόνιμη, ούτε και όλοι οι ιοί HPV ευθύνονται για καρκίνο. Οι περισσότεροι σεξουαλικώς ενεργοί άνθρωποι θα υποστούν λοίμωξη από κάποιο στέλεχος ιών HPV (όχι απαραίτητα καρκινογόνο) σε κάποια στιγμή της ζωής τους και θα τον αποβάλλουν.
Ο ιός HPV αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των μηχανισμών ανοσίας. Ωστόσο σε ένα 10% των ατόμων είτε λόγω κακής συνεχούς επανέκθεσης στον ιό και επαναλοίμωξης (non-safesex, multiplepartners), είτε λόγω κακής άμυνας του οργανισμού (κάπνισμα, κακή κατάσταση οργανισμού) η λοίμωξη HPV παραμένει.
Αν η λοίμωξη αφορά καρκινογόνους ορότυπους και παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αναπτύσσονται προκαρκινικές αλλοιώσεις.
Πως μεταδίδεταιο ιός HPV;
Ο HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής από το δέρμα του μολυσμένου εταίρου στον άλλον. Δεν είναι υποχρεωτική η διείσδυση προκειμένου να κολλήσει κάποιος HPV.Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω:
1. Κολπικής συνουσίας
2. Πρωκτικής επαφής
3. Στοματικό σεξ
4. Επαφή με τα γεννητικά όργανα μολυσμένου συντρόφου σας και στη συνέχεια με τα δικά σας
5. Όταν μοιράζονται παιχνίδια στο σεξ με ένα μολυσμένο άτομο, χωρίς την απολύμανση αυτών
6. Επαφή γεννητικών οργάνων του ιδίου ή του αντίθετου φύλου.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ιούHPV;
Σε πολλές περιπτώσεις, ο HPV δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.
Όταν παρουσιαστούν συμπτώματα, το πιο συχνό είναι η παρουσία των κονδυλωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Σημάδια μόλυνσης μπορεί να εμφανιστούν σε εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την μόλυνση με τον ιό.
Πως γίνεται η διάγνωση του ιού HPV;
Δεν υπάρχουν εξετάσεις αίματος για τον ιόHPV. Οι εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν το γυναικολόγο σας στη διάγνωση της λοίμωξης είναι:
1. Το Pap Test
2. Η κολποσκόπηση και
3. Το HPV DNA τεστ
Πως αντιμετωπίζεται ο HPV;
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ίδιο τον ιό, αλλά πολλές λοιμώξεις από HPV εξαφανίζονται από μόνες τους.
Ο στόχος της θεραπείας- όταν η θεραπεία είναι απαραίτητη- είναι να ανακουφίσει τα συμπτώματα με την καυτηρίαση με laser ή loopόλων των ορατών κονδυλωμάτων και μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας.
Η θεραπεία με laser είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη στο να καταστρέφει τα κονδυλώματα και τα τυχόν μη φυσιολογικά κύτταρα (pre-cancercells).
Πως συνδέεται ο HPV με τον καρκίνο του τραχήλου;
Ορισμένα στελέχη του ιού HPV μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, μια κατάσταση που ονομάζεται δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας.
Εάν δεν γίνει θεραπεία, η δυσπλασία μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου.
Ο HPV είναι σχεδόν πάντα η αιτία του καρκίνου του τραχήλου.
Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή μια γυναίκα έχει τον ιό HPV ή δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πάθει καρκίνο του τραχήλου.
Τα τακτικά τεστ Παπανικολάου είναι η καλύτερη προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου.
Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει σχεδόν όλες τις προ- καρκινικές αλλοιώσεις και τον καρκίνο του τραχήλου.
Ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να πλήξει γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν τον ιό HPV.
Ο καρκίνος του τραχήλου είναι σχεδόν πάντα ιάσιμος, αν οι προ-καρκινικές αλλαγές διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα, πριν ο καρκίνος αναπτυχθεί.
Οι γυναίκες που έχουν περάσει HPV χρειάζεται να εξετάζονται κάθε 3-4 μήνες από τον γυναικολόγο τους, για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες εξετάσεις του ετήσιου προληπτικού ελέγχου.